Étude no. 3 & Motif no. 1 sunt două modele de covoare al căror design a fost creat de către arhitectul Bogdan Ciocodeică pentru Atelier Kairos.

 

Étude no. 3 este o explorare, un exercițiu pe mai multe planuri. Plecând de la dorința de a avea un obiect durabil și onest, Bogdan (Ciocodeică), Horia (Bercă) și Sorin (Urziceanu) au decis să exploreze și să prezinte abilitățile lânii naturale, regândind în același timp un element clasic de design interior: pielea de vacă. Esențialul în procesul creativ a fost recrearea formei și a prezenței acesteia, dar într-o manieră mult mai etică, fără a sacrifica un animal, demonstrând că uneori se poate găsi o cale de mijloc.

Din punct de vedere grafic, covorul este o linie continuă care desenează forma exterioară a piesei, dar și silueta pielii într-o căutare aproape obsesivă a conturului perfect; un studiu (étude) al liniei lăsate în urmă de către instrumentul de desenat, cu grosimea variabilă în funcție de forța de apăsare.

 

Covorul este țesut manual în Nepal și este realizat din lână de Himalaya și mătase naturală. Lâna este descurcată și toarsă în fire fără a fi vopsită, păstrând nuanța naturală a materialului și, de asemenea, reducând impactul asupra mediului rezultat în urma procesării.

Rezultatul este o schiță a modelului la scară 1:1, o formă stilizată și simplificată redusă la esență.

 

Motif no. 1 este un model repetitiv, delicat, care se extinde la infinit în 3 direcții, în același timp având o delimitare exactă pe cea de-a patra latură. Predefinirea modului în care covorul se raportează la volumele din spațiu creează o margine clară și definește punctul de plecare al modelului repetitiv continuu.

Desenul de mână al modelului îmbrățișează imperfecțiunea liniilor și accentuează aspectul handmade; de la schițarea pattern-ului, la tehnica de țesere manuală folosită în realizarea fiecărui covor, rezultând de fiecare dată câte o piesă unică.

Liniile fine și formele curbate oferă un fundal echilibrat pentru orice spațiu interior. Monotonia repetării este ruptă de patch-urile colorate. Covorul este realizat din lână de Himalaya, accentele cromatice fiind din mătase naturală, adăugând un plus de prețiozitate, acesta schimbându-și culoarea și reflexia atunci cand lumina își schimbă direcția.

 

Motif no. 1 este un fundal calm presărat cu accente pline de viață, care ia parte la o negociere delicată cu spațiul și piesele de mobilier, un dans subtil, înainte și înapoi, ca valurile domoale ale mării pe linia țărmului.

 

Étude no. 3 & Motif no. 1 pot fi comandate începând de astăzi de pe site-ul: https://atelierkairos.com.

“The Journey of a Rug” va continua cu alte colaborări și proiecte speciale.

***

Atelier Kairos este un brand tânăr românesc de covoare statement lucrate manual și exclusiv la cererea clienților, care combină meșteșugul tradițional cu design-ul contemporan creat în România, desâvârșit prin arta artizanilor de covoare din Nepal, moștenitori de secole a tehnicii de țesere tibetane.

Brandul a fost fondat  în toamna anului 2020 de către duo-ul Horia Bercă & Sorin Urziceanu. Cei doi au expertize în domeniul IT, respectiv arhitectură și se cunosc din copilărie, de pe băncile școlii primare.

Pasiunea pentru design și pentru consumul responsabil a dus către crearea primului brand românesc de covoare lucrate manual, prin proceduri etice și ecologice și tehnici hand knotted atent executate într-un atelier nepalez cu o expertiză de trei generații.

Toate covoarele Atelier Kairos sunt lucrate în tehnica înnodată manual cu 155,000 de noduri pe metru pătrat, devenit trademark-ul brand-ului. Fiecare covor, creat la cererea clientului, este desăvârșit în funcție de dimensiunea și complexitatea design-ului. La realizarea unui singur covor lucrează între 30-40 de artizani. Procesul de producție al unui covor cuprinde mai multe etape care au în vedere sustenabilitatea,  unul dintre dezideratele brand-ului.

 

Facebook: https://www.facebook.com/atelier.kairos.ro

Instagram: @atelier.kairos